Σημεία από την παρέμβαση του αναπληρωτή Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Βασιλειάδη, στην εκπομπή του MEGA, «Κοινωνία Ώρα MEGA»
Για την ανάγκη να πέσει άπλετο φως στο έγκλημα των Τεμπών
Είναι κομβικό για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, η αξιοπιστία του οποίου έχει τρωθεί, -και έχει τρωθεί όχι μόνο από την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν- να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση, η οποία ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και για να δικαιωθούν οι 57 ψυχές των συμπολιτών μας.
Το επόμενο διάστημα θα κριθούν οι πάντες. Εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Μιλάγαμε για την ανάγκη να πέσει άπλετο φως. Μιλάγαμε για τις δεδομένες ευθύνες που είχε η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής. Δεν θέλαμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Σας θυμίζω και τις προσπάθειες που έκανε ο κ. Σπίρτζης, με βάση τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα, να μπορέσει να κριθεί και αυτός από την Δικαιοσύνη.
Προφανώς θα πρέπει να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση. Nα πάμε και αρκετά βήματα πιο πίσω, γιατί όταν μιλάμε για την «717» πρέπει να δούμε και ποιος υπέγραψε αυτή τη σύμβαση, η οποία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Το γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τις επόμενες πράξεις της διοίκησης.
Για το ότι ο κ. Καραμανλής γνώριζε την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Το σημαντικό είναι να νιώσει ξανά η ελληνική κοινωνία εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα. Άρα λοιπόν, αν πάμε να παίξουμε παιχνιδάκια, αν πάμε να κρυφτούμε πίσω από διατυπώσεις και «ναι μεν, αλλά», τότε θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη ζημιά, όχι σε αυτή την υπόθεση, ούτε στη μνήμη των συμπολιτών μας, αλλά στην ίδια τη δημοκρατία. Είναι κομβική η στιγμή αυτή που ζούμε και θα κριθούμε όλοι το επόμενο διάστημα.
Έχουμε κάποια δεδομένα με τον κ. Καραμανλή. Ποια είναι τα δεδομένα αυτά; Ότι είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί. Γνωρίζαμε για τους συνδικαλιστές, σήμερα μαθαίνουμε και για τα υπηρεσιακά στελέχη. Άρα, φαίνεται ότι είχε γνώση της κατάστασης στην οποία είναι το δίκτυο. Πέρα από τη σύμβαση «717», -οι σιδηρόδρομοι δεν είναι μόνο αυτή η σύμβαση, λειτουργούσαν για 100 χρόνια χωρίς να έχουμε τα συστήματα αυτά- ήταν και η υποστελέχωση και η συγκεκριμένη πολιτική προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων υποδομών. Κατά την άποψή μας και όπως προκύπτει από τα δεδομένα, όπως τα έχουμε αναλύσει, αυτό εντάθηκε. Ξεκίνησε με το μνημόνιο, μπήκε ανάχωμα την περίοδο ’15 – ‘19, εντάθηκε ξανά από το ‘19 και μετά.
Για το ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς τις ίδιες εξαγγελίες
Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τα ζητούμενα. Αφενός μεν για τη δικαίωση, για να μην ξανασυμβεί και για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι έχουμε ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα και μπορούμε να δομήσουμε ένα σοβαρό κράτος. Αυτά είναι ζητούμενα και δεν είναι δεδομένα αυτή τη στιγμή.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει κάθε τρεις και λίγο κάνοντας εγκαίνια για τα ίδια πράγματα. Είπε ο κύριος Οικονόμου ότι αυτά που παρουσίασαν χθες τα είχαν κάνει και πριν από τρεις μήνες. Έχουμε φτάσει έξι χρόνια διακυβέρνησης. Ακόμα και για το θέμα της αξιολόγησης που άνοιξε χθες, το ακούσαμε το ’19 και τόσες φορές. Είναι σαν να ζούμε τη μέρα της μαρμότας. Κάθε φορά που πιέζεται επικοινωνιακά η κυβέρνηση κάνει μια καινούργια εξαγγελία, η οποία είναι εξαγγελία που είχε κάνει και χθες και προχθές και παραπροχθές και κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.