Σημεία από την παρέμβαση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσας Γκαρά, στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ news και την εκπομπή News Room με τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ
Για τα επεισόδια που προκάλεσαν άγνωστοι σε εκδήλωση που πραγματοποιούνταν στους χώρους της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Είναι μια καταδικαστέα πράξη η επίθεση αυτή, μια βίαιη και δολοφονική επίθεση. Με την ευκαιρία να ευχηθούμε και ταχεία ανάρρωση στον φοιτητή, ο οποίος τραυματίστηκε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα μια τέτοια επίθεση, διότι μοιάζει με προβοκατόρικη, με στόχο να δυσφημίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε καμία περίπτωση σε μια πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας με δολοφονικές και βίαιες επιθέσεις.
Σε ότι αφορά τη φύλαξη βλέπουμε ότι είναι τραγελαφική η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανεπιστημιακής φύλαξης και ασφάλειας. Την χρησιμοποιούν και νομοθετούν μόνο για λόγους επικοινωνιακούς ή ρουσφετολογικούς, χωρίς ουσιαστικά να δίνεται πραγματική λύση. Εμείς εξ’ αρχής είχαμε πει ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν μπορεί να δώσει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπερασπιζόμαστε το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, σε εγκληματικές ενέργειες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία, αφού συνεννοηθεί με τις πρυτανικές αρχές. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν βάζουμε ζητήματα τα οποία προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, δηλαδή να συσχετίζει με το πανεπιστημιακό άσυλο και η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου με λογικές βίαιης καταστολής ή πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εισαγωγή της δικογραφίας για τα Τέμπη στην Βουλή
Βρισκόμαστε στη διαδικασία που εξετάζεται η δικογραφία. Έχουμε την πρώτη εικόνα, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλοί διαδικαστικοί περιορισμοί και θα πάρει χρόνο, διότι ένας βουλευτής με οπτική επαφή μόνο θα χρειαστεί μέρες για να δει το σύνολο μίας τεράστιας δικογραφίας, η οποία έχει φτάσει αμελλητί.
Ο δικός μας στόχος, όπως έχουμε δεσμευτεί και ενώπιον του ελληνικού λαού, και μέσα στη Βουλή, να φτάσουμε στην αλήθεια, να πέσει φως, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπου και σε όποιο πρόσωπο υπάρχουν. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει μία καλά στοιχειοθετημένη πρόταση. Γνωρίζουμε ότι στη δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις που έχουν ενδείξεις κακουργηματικών πράξεων.
Επιπλέον γνωρίζουμε ότι έχουν κατηγορηθεί οι υφιστάμενοι των υπουργών, του κ. Καραμανλή κυρίως, οι οποίοι παραπέμπονται για κακούργημα. Αναρωτιόμαστε πως γίνεται ο πολιτικός προϊστάμενος να μη μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό; Άλλωστε, ο κ. Καραμανλής πρέπει να απαντήσει γιατί, κατά την περίοδο του, δεν έλαβε μέτρα όταν είχε πάρα πολλές προειδοποιήσεις για την ασφάλεια, πολλές εξ αυτών και από τον κ. Γενηδούνια, τον πρόεδρο, τότε, των μηχανοδηγών, γιατί δεν έκανε τίποτα. Η απάντηση της κυβέρνησης, αλλά και ενός συστήματος που επιχειρεί να συγκαλύψει πτυχές αυτής της υπόθεσης και να μην ακουστεί η αλήθεια, είναι η εκδικητική απόλυση του Γενηδούνια, προκειμένου να μην συμμετάσχει στις εκλογές των μηχανοδηγών και να μην αποκτήσει φωνή το συγκεκριμένο συνδικάτο, το οποίο ήδη έχει αποκαλύψει πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία ήρθαν και στην Ολομέλεια της Βουλής. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά την εικόνα του κ. Μεϊκόπουλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ρωτάει τον κύριο Καραμανλή αν έχει πάρει μέτρα ασφάλειας και ο κ. Καραμανλής να λέει ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε όσοι προειδοποιούμε για ζητήματα ασφάλειας.
Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι κάθε διαδικασία η οποία χτυπάει σε πολιτικά πρόσωπα και έχει ενδείξεις κατηγορητηρίου, πρέπει να περνάει από Προανακριτική Επιτροπή και με δική μας συμβολή ή πρωτοβουλία. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κομματικοί εγωισμοί σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μέτωπο από την αντιπολίτευση και συμφωνία προκειμένου να κατατεθεί ένα κοινό αίτημα. Προφανώς θα υπάρχει συζήτηση, αλλά πρέπει να υπερβούμε τον κομματικό απομονωτισμό. Αυτό στο οποίο πρέπει να δεσμευτούμε, και κυρίως να δεσμευτεί η κυβέρνηση, είναι το να πάμε σε μια συνταγματική, νόμιμη διαδικασία, η οποία θα φέρει αποτέλεσμα και να μη δούμε συγκαλύψεις, τραγέλαφους όπως το μοντέλο Τριαντόπουλου.
Για την ενδεχόμενη κλήση του κ. Σπίρτζη σε Προανακριτική Επιτροπή
Αρχικά να πούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι για το οποίο κατηγορείται ο κ. Σπίρτζης. Ο ίδιος εδώ και καιρό ζήτησε με πολλαπλές επιστολές στους προέδρους του Κοινοβουλίου, έχει ζητήσει να εξεταστεί και μάλιστα κατά την ειδική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να απαντήσει για όλα τα ζητήματα. Μην ξεχνάμε ότι κατά τη δική του περίοδο ως υπουργού, προχώρησε η σύμβαση 717 και λειτουργούσαν όλα τα τοπικά, περιφερειακά και δευτεροβάθμια συστήματα ασφάλειας. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή της κομματικής ιδιότητας από τη στιγμή που δεν κατηγορείται για κάτι. Αντίθετα, εμείς ζητάμε να εξεταστεί και ο ίδιος να έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία. Να θυμίσω πως ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος πήγε και κατέθεσε στην Προανακριτική.