Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
«Ενσωματώστε την Ευρωπαϊκή Οδηγία που βάζει πλαφόν στα υψηλά τραπεζικά επιτόκια»
Επίκαιρη ερώτηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2023/2225, η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από υπερβολικά υψηλά χρεωστικά επιτόκια, κατέθεσε ο Νίκος Παππάς στον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Όπως σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το άρθρο 31 της Οδηγίας αναφέρει ότι «τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα, όπως ανώτατα όρια, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η κατάχρηση και να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να χρεώνονται με υπερβολικά υψηλά χρεωστικά επιτόκια, συνολικά ετήσια πραγματικά επιτόκια ή συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή». Συμπληρώνει ότι και στην αιτιολογική σκέψη 73 τονίζεται ότι: «Στην προσπάθεια να αυξηθεί η προστασία των καταναλωτών χωρίς την επιβολή περιττών περιορισμών στα κράτη μέλη, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα μέτρα, όπως ανώτατα όρια ή όρια τοκογλυφικών επιτοκίων, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η κατάχρηση […]».
Ο Νίκος Παππάς, αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο μεγαλύτερο περιθώριο επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων στην Ευρωζώνη, το οποίο ανέρχεται σε 3,04% (διπλάσιο από τον μ.ό. των 20 κρατών της Ευρωζώνης), ρωτά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
1. Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει την Οδηγία στο εθνικό μας δίκαιο και ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για την προστασία των καταναλωτών/δανειοληπτών, όπως προβλέπεται από την Οδηγία, μέχρι την ενσωμάτωση;
2. Ποιο θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι το λογικό ανώτατο όριο επιτοκίου;
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
Θέμα: «Πότε θα ενσωματώσετε την ευρωπαϊκή οδηγία που βάζει πλαφόν στα υψηλά τραπεζικά επιτόκια;»
Η οδηγία (ΕΕ) 2023/2225 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης προς τους καταναλωτές, οι όποιοι δανείζονται χρήματα για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης και να φροντίζουν ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται με υπερβολικά υψηλά χρεωστικά επιτόκια.
Αναλυτικά, το άρθρο 31 (παράγραφος 1) της οδηγίας αναφέρει ότι «Τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα, όπως ανώτατα όρια, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η κατάχρηση και να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να χρεώνονται με υπερβολικά υψηλά χρεωστικά επιτόκια, συνολικά ετήσια πραγματικά επιτόκια ή συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή». Ενώ η αιτιολογική σκέψη 73 τονίζει ότι: «Στην προσπάθεια να αυξηθεί η προστασία των καταναλωτών χωρίς την επιβολή περιττών περιορισμών στα κράτη μέλη, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα μέτρα, όπως ανώτατα όρια ή όρια τοκογλυφικών επιτοκίων, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η κατάχρηση […]».
Δεδομένου ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Ελλάδα έχει:
· Τον χαμηλότερο λόγο δανείων καταθέσεων στην Ευρωζώνη με 59%, με 34 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης των 20 (92,9%), γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική υστέρηση χορηγήσεων δανείων σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.
· Το τρίτο μεγαλύτερο περιθώριο επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων στην Ευρωζώνη το οποίο ανέρχεται σε 3,04% και είναι διπλάσιο από το μέσο όρο των 20 κρατών της Ευρωζώνης (1,6%).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει την Οδηγία στο εθνικό μας δίκαιο και ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για την προστασία των καταναλωτών/δανειοληπτών, όπως προβλέπεται από την οδηγία, μέχρι την ενσωμάτωση;
2. Ποιο θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι το λογικό ανώτατο όριο επιτοκίου;
Ο ερωτών βουλευτής
Παππάς Νικόλαος