Σημεία από την συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Καραμέρου, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega News

 

Για τις εξελίξεις και την πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

 

Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε αφού είχαν πέσει βόμβες σε πυρηνικά εργοστάσια και είπε «καλημέρα σας να μην υπάρξει κλιμάκωση» και στη συνέχεια συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ με αφορμή το βομβαρδισμό των ΗΠΑ στα τεχνικά εργοστάσια του Ιράν και δεν είπε μια κουβέντα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

 

Ήταν το 2003 όταν καθόμουνα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, από την πλευρά δηλαδή του παρουσιαστή δημοσιογράφου και έρχονταν διάφοροι αναλυτές και μας έδειχναν σε διάφορους χάρτες και γραφήματα τα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. Θυμίζω τα γεγονότα, γιατί περνούν οι γενιές και πολλοί δεν παρακολουθούν τα λάθη που επαναλαμβάνονται. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έψαχναν έναν εχθρό. Υπήρξε ένας εχθρός (εννοεί τον Μπιν Λάντεν) αλλά στο Ιράκ εισέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το πρόσχημα ότι υπήρχαν χημικά που τελικά σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπήρχαν. Έπεσε ένα καθεστώς, του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο ήταν τυραννικό αλλά αποσταθεροποιήθηκε για πολλά χρόνια η περιοχή.

 

Τι έχουμε σήμερα; Είχαμε το βομβαρδισμό τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαν πυρηνικά αυτές οι εγκαταστάσεις; Είχαν ουράνιο προφανώς, μολονότι κάποιες φωτογραφίες δείχνουν προ του βομβαρδισμού φορτηγά να απομακρύνουν υλικά, ποιος ξέρει τι. Είχαν πυρηνικά; Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας λέει ότι δεν είχαμε -ευτυχώς- έκλυση πυρηνικής ενέργειας. Αυτά τα χτυπήματα σταματούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή το επισπεύδουν; Θέτω ένα ερώτημα.

 

Για τη θέση της Ελλάδας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

 

Αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε όλα αυτά; Να κάνουμε μια προβολή για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στη γειτονιά μας και θα πιάσω τρεις άλλες υποθέσεις πριν φτάσω στη στάση της Ελλάδας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της επιθετικότητας του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα, να μην το ξεχνάμε.

 

Τι κάναμε στη Λιβύη; Το 2019 πηγαίναμε βόλτα το Χάφταρ ενώ είχαν αποφασίσει το ψευδές άκυρο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης με την Τουρκία. Βρισκόμαστε τώρα να τρέχουμε ακόμα έξι χρόνια μετά με αυτό.

 

Τι κάναμε στην Αίγυπτο; Ήρθε εδώ ο Σίσι, συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και λίγες εβδομάδες μετά είχαμε την απόφαση του δικαστηρίου της Αιγύπτου, όπου  αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την ελληνορθόδοξη κοινότητα και για τη Μονή εκεί. Προσέξτε: Λιβύη, Αίγυπτος.

 

Με τη Συρία τι έγινε; Να σας θυμίσω τι έγινε τον Μάρτιο του 2025, δηλαδή πριν από λίγους μήνες; Εκεί η ισλαμιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ με επικεφαλής τον Τζολάνι έδιωξαν τον Άσαντ, γεγονός το οποίο επέτρεψαν οι ξένες δυνάμεις, η διεθνής κοινότητα με έναν τρόπο, με  μια συμφωνία και ανέλαβαν οι μουλάδες την εξουσία στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μητσοτάκης, μιλάω για την πολιτική ηγεσία, διότι δεν φταίνε τα κράτη, τα έθνη, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισαν την άνοδο του Τζολάνι στην εξουσία και των ισλαμιστών χωρίς να ζητήσουν εγγυήσεις για τις χριστιανικές μειονότητες. Και θυμίζω, υπάρχει φωτογραφία μπορείτε να τη δείξετε, πως ο κ. Γεραπετρίτης πήγε εκεί και έσφιξε το χέρι του Τζολάνι. Ναι ή όχι; Δεν συνέβησαν αυτά; Τι έγινε χτες;  Εκφράζουμε πραγματικά τη συντριβή μας, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια επίθεση τυφλή στο ναό του Αγίου Ηλία στη Δαμασκό.

 

Οπότε, δυστυχώς η θέση της χώρας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής διαρκώς διολισθαίνει. Δεν είναι δυνατόν χθες ο πρωθυπουργός, ενώ έχουν βομβαρδιστεί πυρηνικά εργοστάσια σε μια χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να βγαίνει και να λέει «καλημέρα σας» και να γράφει για το brain drain και τη δική του εκδοχή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο Facebook. Αφού ξυπνούν κάποια στιγμή, συναντιέται το ΚΥΣΕΑ, κάνει μια fast track συνεδρίαση μιάμισης ώρας και βγάζει μια ανακοίνωση που λέει να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να μην υπάρξει άλλη κλιμάκωση. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι διεθνής παρατηρητής και σχολιαστής στο Facebook. Εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και το μείζον, γιατί όλη η ανθρωπότητα έχει μοντελοποιήσει στο μυαλό της τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τα δεδομένα του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τώρα πια πόλεμος είναι και οικονομικός και ψηφιακός και ενδεχομένως είναι σε εξέλιξη. Με έναν τρόπο είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Το θέμα είναι όμως τι ζούμε εμείς; Αντέχει η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία κατά βάση ένα νέο κύμα πληθωρισμού; Από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται να βρει έναν τρόπο να αμβλύνει τις συνέπειες. Δεν ξέρω αν το Ιράν θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, γιατί θα βάλει απέναντί του και τις άλλες αραβικές χώρες που βγαίνουν από εκεί, και βγάζουν το πετρέλαιο τους για όλο τον κόσμο, τουλάχιστον το 20%. Σίγουρα δεν θα είχαν τα πλοία βέβαια να κάνουν τον κύκλο της Αφρικής που λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μπερδεύοντας τα Στενά του Ορμούζ με τη διώρυγα του Σουέζ, αλλά το αφήνω αυτό γιατί δεν είναι επί της ουσίας.

 

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

 

Έχουμε καταθέσει εδώ και μια βδομάδα κάτι συγκεκριμένο: Να δείτε στη Βουλή την πρόταση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για το επόμενο εξάμηνο, ήτοι κάθε λίτρο -γιατί δεν είναι ποσοστιαίος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα- ανά λίτρο είναι 70 λεπτά. Δηλαδή αν πληρώνεις 1.70 τη βενζίνη, τα 70 λεπτά πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο. Εμείς προτείνουμε τη μείωση αυτού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας το λέω σχηματικά ότι ο χαμηλότερος συντελεστής είναι ανά λίτρο 36 λεπτά. Δεν λέω να πάει άμεσα τουλάχιστον η βενζίνη από το 1.70 στο 1.36, που αυτό θα ήταν το λογικό όταν είναι γεμάτα τα δημόσια ταμεία, αλλά με έναν τρόπο εφόσον θα υπάρξει σίγουρα αύξηση, καθώς ήδη έχει υπάρξει περίπου 5 με 7 λεπτά και το βλέπουμε στα πρατήρια και δεν είναι αν θα βάλουμε στο αυτοκίνητο μας να κάνουμε τη δουλειά μας ή αν πάμε βόλτα, είναι ότι η τιμή στην ενέργεια λειτουργεί ως ντόμινο σε όλες στον πληθωρισμό αγαθών και υπηρεσιών. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης που είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε 41 λεπτά, ενώ ελάχιστος συντελεστής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στα 33 λεπτά.

 

Αυτό είναι ένα γράφημα που δείχνει πώς είναι στην Ελλάδα, πώς είναι ο χαμηλότερος συντελεστή στην Ευρώπη, πώς είναι στο πετρέλαιο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και πώς είναι το ελάχιστος συντελεστής. Άρα σκεφτείτε ακόμα κι αν ανέβει 10 ή 15 λεπτά από τις διεθνείς τιμές κι όχι από την αισχροκέρδεια του καρτέλ της ενέργειας, θα μπορούσε με με εύκολο τρόπο και με εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οδηγιών που υπάρχουν η κυβέρνηση να ανταποκριθεί. Θα το κάνει;