Να αρθεί ο αποκλεισμός των υπερηλίκων που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, από το Επίδομα Ετέρου Προσώπου ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το Επίδομα Ετέρου Προσώπου, χορηγείται σε συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας ή θανάτου και σε τυφλούς συνταξιούχους λόγω γήρατος εφόσον κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.ΠΑ. ότι αυτοί χρήζουν συνεχούς επίβλεψης, περιποίησης και συμπαράστασης ετέρου προσώπου (απόλυτη αναπηρία). Δεν χορηγείται όμως σε συνταξιούχους λόγω γήρατος.
Είναι πολλές οι διαμαρτυρίες πολιτών για συνταξιούχους γήρατος, οι οποίοι αν και διαθέτουν γνωμάτευση Υγειονομικής Υπηρεσίας ΚΕ.ΠΑ., ότι χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης ετέρου προσώπου, δε μπορούν να λάβουν το Επίδομα Ετέρου Προσώπου, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το επίδομα δε δίδεται σε συντάξεις γήρατος.
Η συγκεκριμένη διάκριση υφίσταται από το 1951, οπότε και θεσπίστηκε η εν λόγω παροχή. Η αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας κρίνεται αναγκαία προκειμένου το συγκεκριμένο επίδομα να μπορούν να το λάβουν και οι υπερήλικες συνταξιούχοι λόγω γήρατος που βρίσκονται σε κατάσταση βαριάς αναπηρίας και χρήζουν βοήθειας ετέρου προσώπου. Ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, τη χαμηλότερη θέση σε αγοραστική δύναμη, ενώ ένας στους δέκα συμπολίτες μας παρουσιάζει ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας λόγω κόστους όταν ο αντίστοιχος Μ.Ο. της Ε.Ε είναι μόλις ένας στους 100 πολίτες.
Επειδή η φροντίδα των υπερήλικων συμπολιτών μας δε μπορεί να αποτελεί «ατομική ευθύνη» της κάθε οικογένειας, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αρθεί η διάκριση εις βάρος των υπερήλικων συμπολιτών μας, που αν και διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας και χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου, εξαιρούνται από το Επίδομα Ετέρου Προσώπου επειδή λαμβάνουν σύνταξη γήρατος;
2. Είναι διατεθειμένη να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθεί η ως άνω διάκριση;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Θέμα: «Να αρθεί ο αποκλεισμός των υπερηλίκων που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, από το Επίδομα Ετέρου Προσώπου»
Το Επίδομα Ετέρου Προσώπου, γνωστό και ως Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας, χορηγείται σε συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας ή θανάτου και σε τυφλούς συνταξιούχους λόγω γήρατος εφόσον κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.ΠΑ. ότι αυτοί χρήζουν συνεχούς επίβλεψης, περιποίησης και συμπαράστασης ετέρου προσώπου (απόλυτη αναπηρία). Δεν χορηγείται όμως σε συνταξιούχους λόγω γήρατος.
Είναι πολλές οι διαμαρτυρίες πολιτών για συνταξιούχους γήρατος, οι οποίοι αν και διαθέτουν γνωμάτευση Υγειονομικής Υπηρεσίας ΚΕ.ΠΑ., ότι χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης ετέρου προσώπου, δε μπορούν να λάβουν το Επίδομα Ετέρου Προσώπου, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το επίδομα δε δίδεται σε συντάξεις γήρατος.
Επισημαίνεται ότι η ως άνω διάκριση υφίσταται από το 1951, οπότε και θεσπίστηκε η εν λόγω παροχή με τον Α.Ν. 1846/1951 (ΦΕΚ 179/Α/1-8-51).
Η αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας κρίνεται αναγκαία προκειμένου το συγκεκριμένο επίδομα να μπορούν να το λάβουν και οι υπερήλικες συνταξιούχοι λόγω γήρατος που βρίσκονται σε κατάσταση βαριάς αναπηρίας και χρήζουν βοήθειας ετέρου προσώπου. Ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, τη χαμηλότερη θέση σε αγοραστική δύναμη, ενώ ένας στους δέκα συμπολίτες μας παρουσιάζει ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας λόγω κόστους όταν ο αντίστοιχος Μ.Ο. της Ε.Ε είναι μόλις ένας στους 100 πολίτες.
Επιπλέον το άρθρο 28 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία δεσμεύει τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης καθώς και το δικαίωμα της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους, συνεπώς, τα κράτη οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την προώθηση αυτού του δικαιώματος, χωρίς διάκριση λόγω της αναπηρίας.
Η δε αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγεί και στην αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στον γενικό πληθυσμό με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αναγκών αλλά και νέων προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κοινωνική δικαιοσύνη σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων.
Επειδή η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει από το Επίδομα Ετέρου Προσώπου τους υπερήλικες συνταξιούχους λόγω γήρατος παρόλο που διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με γνωμάτευση Υγειονομικής Υπηρεσίας ΚΕ.ΠΑ. και γνωμάτευση ότι λόγω αναπηρίας χρήζουν βοήθειας έτερου προσώπου,
Επειδή είναι πρόδηλη η ανάγκη αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη χορήγηση του Επιδόματος Ετέρου Προσώπου,
Επειδή η φροντίδα των υπερήλικων συμπολιτών μας δε μπορεί να αποτελεί «ατομική ευθύνη» της κάθε οικογένειας, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
- Τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αρθεί η διάκριση εις βάρος των υπερήλικων συμπολιτών μας, που αν και διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας και χρήζουν συμπαράστασης έτερου προσώπου, εξαιρούνται από το Επίδομα Ετέρου Προσώπου επειδή λαμβάνουν σύνταξη γήρατος;
- Είναι διατεθειμένη να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθεί η ως άνω διάκριση;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Νοτοπούλου Κατερίνα
Καλαματιανός Διονύσης
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ρένα
Ζαμπάρας Μίλτος
Κασιμάτη Νίνα
Κεδίκογλου Συμεών
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γιώργος